Hallo Lieve volgers,
Daar zijn we weer. De vakantie weer achter de rug, de eerste leuke ideeën weer opgedaan gister. Wat hebben we een leuke dag gehad.
Ik ben gister met 2 vriendinnen naar het Festival der zoete verleidingen geweest.
We hebben meegedaan met een workshop “bakken met thee”, we hebben workshop “theeverleiding” gedaan en natuurlijk hebben we nog gekeken naar Kees Raat, “hoe maak je chocolade”.
Bij de workshop “bakken met thee” hebben we geleerd hoe we thee kunnen gebruiken in bijvoorbeeld taart of cake. Het recept bestaat dan bijvoorbeeld uit cake of taart beslag, melk/karnemelk/water, boter, suiker, vanille-extract, eieren, bloem en een snuf zout. Wat je doen kunt om thee toe te voegen, is de thee fijn malen en dit er door strooien. Waardoor je de smaak van de thee aan je cake brengt. Wat je ook kunt doen, is als je een taart of cake maakt, je de thee laat trekken in melk/karnemelk/water, en dit toevoegt aan je taart of cake. En dat in welke smaak dan ook. Het is wel verstandig om extra thee te gebruiken, omdat de smaak van thee niet sterk genoeg is als je thee laat trekken zoals je het maakt wanneer je het drinkt.
En nu vind het natuurlijk leuk om dit ook een keer te proberen en dat dan met een groep te doen. We hebben gister voornamelijk geproefd (erg lekker). Ze had een cake gemaakt, een taart en een pannenkoekje. En we hebben ook zelf wat gemaakt, het beslag was al klaar, maar we moesten zelf nog een balletje draaien en daarop konden we dan een kokos-laagje, matcha-laagje of een cacao-laagje aanbrengen… en lekker smikkelen…
Toen we deze workshop hadden gehad zijn we door gegaan naar de workshop “theebeleving”. Dit was echt een hele beleving. Monica Leunge is Theesommelier, wat een fantastische vrouw is dat. Ze vertelde met zoveel liefde over thee. En wat zij erg lekker vind. We hebben met haar een hele ceremonie gedaan. Verschillende kopjes, de manier hoe je thee drinkt en ook vooral hoe ze dat in China, Japan en Taiwan doen. Echt zo anders als hier. Echt met recht een theebeleving. Ik volg de studie voor Theesommelier, en ze vond het heel spannend dat ik kwam, maar ze weet zo veeeeeel meer als mij. Ik heb haar natuurlijk gevraagd waar ze dit allemaal heeft geleerd. Ze heeft de opleiding klassikaal gevolgd en dat ga ik nu ook doen. Je leert door doen en sparren heel veel van en met elkaar. De theebeleving op zich is heel apart. Ik geef theeproeverijen, maar dit was heel anders… we hebben “echt” thee gedronken, en op de manier zoals het hoort, zoals ze het in China en Japan doen. Over ceremonies ga jullie ook nog heel veel vertellen, maar dat komt later.
Wat ook een hele beleving was, is dat we thee hebben gedronken met kaas.
Ja echte kaas, zoals hieronder op de foto. Hierdoor leer je thee drinken en proeven hoe het elkaar juist opheft of juist heel erg naar voren trekt. Thee drinken is ook een beleving, zoals we bij Monica hebben gedaan. Zo kun je chocolade ook heel goed gebruiken voor bij een proeverij. Chocolade en thee, misschien verwachte je het wel, misschien verwacht je het niet. Maar nu dus kaas. We hadden een gewone jonge kaas, een geitenkaas, een zwarte kaas en een dadel noten dingetje, heel apart. En daarnaast dus een thee, uit een wijnglas, echt waar…. Wat ontzettend leuk. Dit zijn dingen die ik graag met jullie wil gaan uitproberen.
En ja als we dan toch op het Festival der zoete verleiding zijn moeten je ook even naar iemand toe die iets over chocolade verteld. Hoe chocolade gemaakt word. De meneer Kees Raat ging brownies maken. De brownies waren natuurlijk al klaar en we mochten proeven… jummie jummie, wat was dat lekker. Hij heeft ons laten zien hoe je cacao bonen vermaalt tot een zachte massa, zoals hij dat doet in zijn fabriek. Ze hebben daar aparte machines voor, waarin dat gemalen word. Zo’n machine kun je ook zelf aanschaffen en dan gewoon in de keuken gebruiken. In de supermarkt kun je hele goeie bonen krijgen, je doet deze in de machine en laat maar draaien. De chocolade word hierdoor plakkerig. Eigenlijk moest dit even verwarmt worden… Dus een föhn geregeld.. en ja hoor.. een heerlijke chocoladepasta als gevolg hiervan…. Nou nou, echt om te smullen. Vervolgens was hij al druk de boter en de bastaardsuiker aan het au bain-marie* verwarmen en toen de suiker gesmolten was, ging het in de keukenmachine en werd het tot een gladde massa geklopt. Daarna ging de bloem er door… op een lagere stand, de walnoten en de eieren… en dan de chocolade.
*Au bain-marie is het in een waterbad plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen verhogen. De meest gebruikte toepassing is het verwarmen van voedsel tot tegen het kookpunt. Het water (of de stoom van het water) zorgt ervoor dat het niet warmer wordt dan 100°C.
Heerlijke brownies met als resultaat. Dit gaan we natuurlijk ook een keer proberen. Altijd leuk.
Uiteraard gaan we volgend jaar weer naar het Festival der zoete verleiding. Wellicht gaan we nog meer ideeën op doen. Maar eerst gaan we dit proberen.
Ik ben ook heel benieuwd hoe jullie dit gaan vinden.
Liefs Jolanda